En aquest petit article volem respondre a la pregunta bàsica de si tiradors i tiradores fan els mateixos punts o hi ha alguna diferència? Simplement, volem saber quina és la realitat, sense analitzar causes o condicionants.
La pregunta no és si homes i dones poden fer els mateixos punts. En el tir amb arc aquesta resposta és evident, sí. En una competició hi ha un màxim de punts que tothom aspira a aconseguir, i tant homes com dones ho poden fer. Si, per exemple, en un doble round de 36 fletxes encerten les 72 fletxes al centre de la diana, poden fer 720 punts, siguin homes o siguin dones, el màxim és aquest. Però, això passa? De manera general i verificable homes i dones fan els mateixos punts?

Per saber-ho necessitem una referència universal i comparable. A escala internacional els Jocs Olímpics són l’esdeveniment esportiu de més alt nivell. Hem consultat les puntuacions que fan les dones i els homes i hem analitzat els punts dels deu primers classificats en la ronda classificatòria dels quatre darrers Jocs Olímpics. Font: WA

La mitjana obtinguda és aquesta:

Per ampliar la mostra hem fet el mateix càlcul, amb la mateixa modalitat i distancia, en la competició de lliga d’àmbit mundial, la Word Cup.
Les diferencies de puntuació, calculant també la diferencia mitjana dels deu primers classificats homes amb les deu primeres classificades dones de cada competició, són aquestes:

En tots els casos els homes fan més punts que les dones, amb una diferència mínima de 7,7 punts i una diferència màxima de 29,5 punts.
Si mirem les classificacions veurem també que una diferència entre el primer classificat de les competicions i el segon classificat sempre és inferior a 7 punts. És a dir que obtenir 7 punts més suposa guanyar la competició (De fet 7 punts poden situar a l’arquer en sisè o setè lloc).

Aquestes estadístiques es poden ampliar i diversificar, però la mostra analitzada és prou representativa i coherent per comprovar que aquestes dades ens ofereixen resultats que podem considerar precisos.
Així doncs, la resposta a la pregunta de si arquers i arqueres fan els mateixos punts és NO, arquers i arqueres NO fan els mateixos punts.

Ara la pregunta que ens hem de plantejar és una altra. Si en una competició oficial es fa competir homes i dones entre ells per un únic premi, podem dir que hi ha discriminació de gènere? Amb les dades a la mà la resposta és evident, SÍ, organitzar una competició oficial de tir amb arc en què homes i dones competeixen per un mateix premi és discriminatori vers les dones.

Respecte i empatia

Tenim davant nostre una qüestió que no és menor i que no podem menystenir. L’esport femení pateix moltes i molt diverses dificultats pel seu desenvolupament, factors socials, econòmics, culturals i fisiològics que cal analitzar i considerar perquè tots puguem disposar dels mateixos drets i oportunitats.

No es tracta tan sols de discernir si es discrimina o no a les dones en una competició oficial de tir amb arc, es tracta d’obrir els ulls d’una vegada i adonar-nos que dir que apostem per la igualtat només són paraules si no tenim clar el que això significa. No podem admetre, per exemple, la visió heteropatriarcal de l’esport on l’esforç d’una dona només és realment admirable si és capaç de guanyar a un home, en què els valors masculins han de ser l’objectiu a assolir per elles.

La Word Archery divideix les competicions entre les categories masculina i femenina i a les seves competicions ofereixen les mateixes places per homes i dones. En l’àmbit internacional no hi ha discriminació per aquestes raons. Per què a casa nostra encara hem d’explicar-ho?

Entenem que de vegades és difícil trencar amb unes idees i una tradició que fa tants anys que dura, però aquí és on intervé la responsabilitat dels que la tenen i la humilitat d’aquests responsables de reconèixer els seus errors i fer quelcom per solucionar-ho. Les dones no necessiten integració en un esport on fa dècades que competeixen al més alt nivell, el que necessiten és respecte i empatia.

Des del nostre club continuarem treballant per la promoció de l’esport femení i els seus valors, de manera decidida i oberta.​